Bouw

Na maanden van voorbereiding is het eindelijk zover: de bouw is begonnen! Op deze aparte pagina laten met foto's en tekstjes de vorderingen zien. 

November

De pannen van het dak

Op 2 november stormt het. Maar het geplande werk gaat gewoon door. De pannen worden met een verreiker van het dak van de schuur afgehaald, zodat het dak lichter wordt en er (met extra onderstutten) zonder risico de fundering kan worden vrijgemaakt. Gelukkig verloopt alles, ondanks de harde wind,  voorspoedig en zonder ongelukken. Op vrijdagmiddag is de klus klaar en nu hebben we een blauw dak, vanwege de bouwzeilen die erop gelegd zijn. Later in het bouwproces wordt er waterkerend doek aangebracht, de panlatten vervangen en daarna kunnen de pannen er weer op. 

6 en 7 november Inrichting bouwterrein

Het bouwterrein wordt afgezet met bouwhekken. Er komt een schaftkeet en een toiletunit. Ons grote erf oogt ineens een stuk kleiner, en een stuk minder van ons, nu een groot deel in beslag gaat worden genomen door de bouw.  

Ondertussen wordt de vloer uit de schuur gehaald, en de roosters van de mestkelders. Daarna worden er stempels gezet. 

13 november

Alex zaagt de boom om waar hij zelf in hangt... De boom staat helaas te dicht bij het bouwvlak. We wisten dat het moest, maar het blijft spijtig om deze boom te verwijderen.

Ook het vogelhuisje moet eraan geloven...

Je moet goed kijken, maar dan zie je het: de palen van de schuur 'zweven'. De oude poeren zijn weggehaald en worden straks opnieuw opgemetseld. De stempels zorgen ervoor dat de schuur niet instort. 

Was dit ons mooie erf? Een modderige boel nu! 

15 november: Het laatste funderingsmuurtje van de varkensstal wordt verwijderd. Dat stond er nog sinds de asbestsanering. De rest van de schuur was al lang gesloopt. 

17 november: Bouwrijp in de late middagzon: links het 'westblok', rechts de parkeerplaats. 

 Doorvoer leidingen en riolering in de schuur. En er zijn schroefpalen gezet bij de nieuwbouw. 

30 november: De contouren van de huizen van Obe en Pauline (links) en Paula (rechts) worden zichtbaar. Hier komen de funderingen... Ondertussen steken de buizen van alle technische installaties in de schuur al parmantig uit de grond. 

Januari 2024

Hierboven links: Jorn en Ravi voor hun 'keukenraam' in wording. Rechts: Martijn, Paula en Marin op de bouwblokken voor blok 2 

Februari

Maart 2024

Hierboven links: Wiebe en Paula bij een inspectie op de bouwplaats. Midden: kozijnen geplaatst. Rechts: steiger in opbouw. 

April

5 april is een gedenkwaardige dag. Het hoogste punt van de nieuwbouw wordt bereikt, want de daken worden geplaatst. De vlag van Klomps wordt geplaatst, en het is tijd voor 'pannenbier' anno 2024: geen bier, maar lekkere snacks voor de bouwvakkers, om dit te vieren.